Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Καθιερώθηκε για να τιμήσει και να εκφράσει οφειλόμενες ευχαριστίες στους εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι διακατέχονται από υψηλά και εξαιρετικά αισθήματα αλτρουισμού και συμβάλλουν με την πράξη τους στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής και στη βελτίωση της ποιότητας των ασθενών που χρήζουν μετάγγισης.
Φέτος η καμπάνια του ΠΟΥ φέρει ως κύριο μήνυμα “Η δωρεά αίματος είναι μια πράξη αλληλεγγύης, γίνε συμμέτοχος στην προσπάθεια και σώσε ζωές”.
Εκτός από την έκφραση ευχαριστιών η καμπάνια του ΠΟΥ στοχεύει:
- Να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει εντονότερα την κοινή γνώμη για την ανάγκη της τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας που συμβάλλει στη διατήρηση της συλλογής αίματος σε ικανοποιητικό επίπεδο.
- Να τονίσει την ανάγκη για αδιάλειπτη εθελοντική προσφορά αίματος σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και να συμβάλλει στη διατήρηση επαρκών αποθεμάτων αίματος, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καθολική και έγκαιρη πρόσβαση σε ασφαλή μετάγγιση.
- Να αναδείξει και να προωθήσει τις αξίες της εθελοντικής μη αμειβόμενης αιμοδοσίας για την ενίσχυση της κοινοτικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.
- Να τονίσει την αναγκαιότητα εξοικονόμησης και διάθεσης πόρων από τα κράτη για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου και ανθεκτικού συστήματος αιμοδοσίας σε εθνικό επίπεδο. για την ενίσχυση της κοινοτικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Να τονίσει την αναγκαιότητα εξοικονόμησης και διάθεσης πόρων από τα κράτη για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου και ανθεκτικού συστήματος αιμοδοσίας σε εθνικό επίπεδο.
Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα κάθε χρόνο απαιτούνται 600.000 μονάδες αίματος και μόλις το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες, με αποτέλεσμα πολλές φορές γίνονται εισαγωγές. Το πρόβλημα της επάρκειας, θα μπορούσε να λυθεί αν το 10% του πληθυσμού της χώρας μας προσφέρει αίμα μια φορά τον χρόνο, ωστόσο η καλύτερη λύση είναι η ύπαρξη περίπου 300.000 συστηματικών εθελοντών αιμοδοτών που θα δίνουν αίμα 2-3 φορές ετησίως.
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος με τις μεγαλύτερες ελλείψεις αίματος και η ανάγκη για αιμοδοσία επιτακτικότερη. Η διαδικασία αιμοδοσίας είναι ανώδυνη και ακίνδυνη για τον αιμοδότη. Μόλις δέκα λεπτά αρκούν για να σωθούν ζωές.